Tuesday, 9 October 2018

Previous Gate Question Topic Wise Electrical Machines

Dear reader thanks for reading like and subscribe and share


Previous gate question Topic Electrical Machines




1. The slip of an induction motor normally does not depend on
(A) rotor speed (B) synchronous speed
(C) shaft torque (D) core-loss component




Ans: Option (D) is correct. ns = synchronous speed n = rotor speed Thus, slip depend on synchronous speed and the rotor speed. Also, torque increases with increasing slip up to a maximum value and then decreases. Slip does not depend on core/loss component







2. A 4 point starter is used to start and control the speed of a
(A) dc shunt motor with armature resistance control
(B) dc shunt motor with field weakening control
(C) dc series motor
(D) dc compound motor


ans: Option (A) is correct.


3.A three phase, salient pole synchronous motor is connected to an infinite bus. It is operated at no load a normal excitation. The field excitation of the motor is first reduced to zero and then increased in reverse direction gradually. Then the armature current.
(A) Increases continuously
(B) First increases and then decreases steeply
(C) First decreases and then increases steeply
(D) Remains constant


Ans: Option (B) is correct. The Back emf will go to zero when field is reduced, so Current input will be increased. But when Field increases (though in reverse direction) the back emf will cause the current to reduce.


4. A field excitation of 20 A in a certain alternator results in an armature current of 400 A in short circuit and a terminal voltage of 2000 V on open circuit. The magnitude of the internal voltage drop within the machine at a load current of 200 A is
(A) 1 V (B) 10 V
(C) 100 V (D) 1000 V


Ans Option (D) is correct. Given field excitation of = 20 A Armature current = 400 A Short circuit and terminal voltage = 200 V On open circuit, load current = 200 A So, Internal resistance = 2000/400 =5 Ω Internal vol. drop = 5x 200 = 1000 V.


5. Distributed winding and short chording employed in AC machines will result in
(A) increase in emf and reduction in harmonics
(B) reduction in emf and increase in harmonics
(C) increase in both emf and harmonics
(D) reduction in both emf and harmonics


Ans Option (D) is correct Distributed winding and short chording employed in AC machine will result in reduction of emf and harmonics.





6. In a stepper motor, the detent torque means
(A) minimum of the static torque with the phase winding excited
(B) maximum of the static torque with the phase winding excited
(C) minimum of the static torque with the phase winding unexcited
(D) maximum of the static torque with the phase winding unexcited


Ans Option (D) is correct. Detent torque/Restraining toque: The residual magnetism in the permanent magnetic material produced. The detent torque is defined as the maximum load torque that can be applied to the shaft of an unexcited motor without causing continuous rotation. In case the motor is unexcited.


7. The speed of rotation of stator magnetic field with respect to rotor structure will be
(A) 90 rpm in the direction of rotation
(B) 90 rpm in the opposite direction of rotation
(C) 1500 rpm in the direction of rotation
(D) 1500 rpm in the opposite direction of rotation


Ans Option (A) is correct. Given 3-φ, 440 V, 50 Hz, 4-Pole slip ring motor Motor is coupled to 220 V Ns =1500 rpm , Relative speed = 1500 − 1410 = 90 rpm in the direction of rotation.



8.In a transformer, zero voltage regulation at full load is
(A) not possible
(B) possible at unity power factor load
(C) possible at leading power factor load
(D) possible at lagging power factor load 


Ans : Option (C) is correct. In transformer zero voltage regulation at full load gives leading power factor.


9. The dc motor, which can provide zero speed regulation at full load without any controller is
(A) series 
(B) shunt
(C) cumulative compound 
(D) differential compound


Option (B) is correct.



10. A three-phase synchronous motor connected to ac mains is running at full load and unity power factor. If its shaft load is reduced by half, with field current held constant, its new power factor will be
(A) unity
(B) leading
(C) lagging
(D) dependent on machine parameters




Ans : Option (B) is correct. When the 3-φ synchronous motor running at full load and unity power factor and shaft load is reduced half but field current is constant then it gives leading power factor


11. A three-phase, three-stack, variable reluctance step motor has 20 poles on each rotor and stator stack. The step angle of this step motor is
(A) 3c (B) 6c
(C) 9c (D) 18c 


Ans : Option (B) is correct. Given 3-φ, 3-stack Variable reluctance step motor has 20-poles Step angle = (360)/ (3x20)= 6


12. In transformers, which of the following statements is valid ?
(A) In an open circuit test, copper losses are obtained while in short circuit
test, core losses are obtained
(B) In an open circuit test, current is drawn at high power factor
(C) In a short circuit test, current is drawn at zero power factor
(D) In an open circuit test, current is drawn at low power factor




ans : Option (D) is correct. In transformer, in open circuit test, current is drawn at low power factor but in short circuit test current drawn at high power factor.


Sunday, 7 October 2018

Topic wise previous Gate question answers Power System

Topic wise previous Gate question answers Power System


1.A negative sequence relay is commonly used to protect
(A) an alternator 
(B) an transformer 
(C) a transmission line 
(D) a bus bar 

Ans: Option (A) is correct.
Negative phase sequence relay is used for the protection of alternators against unbalanced loading that may arise due to phase-to-phase faults.



2. For enhancing the power transmission in along EHV transmission line, the most preferred method is to connect a 
(A) Series inductive compensator in the line 
(B) Shunt inductive compensator at the receiving end 
(C) Series capacitive compensator in the line 
(D) Shunt capacitive compensator at the sending end

Ans: Option (C) is correct. Steady state stability or power transfer capability Pmax X E V = To improve steady state limit, reactance X should be reduced. The stability may be increased by using two parallel lines. Series capacitor can also be used to get a better regulation and to increase the stability limit by decreasing reactan







3. The total reactance and total suspectance of a lossless overhead EHV line, operating at 50 Hz, are given by 0.045 pu and 1.2 pu respectively. If the velocity of wave propagation is 3 105 # km/s, then the approximate length of the line is 
(A) 122 km 
(B) 172 km 
(C) 222 km 
(D) 272 km
Ans: Option (B) is correct.


4.In a biased differential relay the bias is defined as a ratio of (A) number of turns of restraining and operating coil
(B) operating coil current and restraining coil current
 (C) fault current and operating coil current
D) fault current and restraining coil current

Ans: Option (B) is correct. Ratio of operating coil current to restraining coil current is known as bias in biased differential relay.

5.The Gauss Seidel load flow method has following disadvantages. Tick the incorrect statement.
(A) Unreliable convergence
(B) Slow convergence
(C) Choice of slack bus affects convergence
 (D) A good initial guess for voltages is essential for convergence

Ans: Option (A) is correct. Unreliable convergence is the main disadvantage of gauss seidel load flow method.


6.The insulation strength of an EHV transmission line is mainly governed by
(A) load power factor
 (B) switching over-voltages
 (C) harmonics
 (D) corona

Ans: Option (B) is correct. In EHV lines the insulation strength of line is governed by the switching over voltages. 


7.High Voltage DC (HVDC) transmission is mainly used for
(A) bulk power transmission over very long distances
(B) inter-connecting two systems with same nominal frequency
C) eliminating reactive power requirement in the operation
 (D) minimizing harmonics at the converter stations

Ans: Option (A) is correct. For bulk power transmission over very long distance HVDC transmission preferably used.



8.Bundled conductors are mainly used in high voltage overhead transmission lines to
 (A) reduces transmission line losses (B) increase mechanical strength of the line
(C) reduce corona
(D) reduce sag

Ans: Option (C) is correct. In case of bundled conductors, We know that self GMD of conductor is increased and in a conductor critical disruptive voltage of line depends upon GMD of conductor. Since GMD of conductor is increased this causes critical disruptive voltage is being reduced and if critical disruptive voltage is reduced, the corona loss will also be reduced.



9. A lossless radial transmission line with surge impedance loading
 (A) takes negative VAR at sending end and zero VAR at receiving end
(B) takes positive VAR at sending end and zero VAR at receiving end
(C) has flat voltage profile and unity power factor at all points along it
(D) has sending end voltage higher than receiving end voltage and unity power factor at sending end

Ans: Option (C) is correct. A lossless radial transmission line with surge impedance loading has flat voltage profile and unity power factor at all points along it. 



10. Consider a power system with three identical generators. The transmission losses are negligible. One generator(G1) has a speed governor which maintains its speed constant at the rated value, while the other generators(G2 and G3) have governors with a droop of 5%. If the load of the system is increased, then in steady state.

(A) generation of G2 and G3 is increased equally while generation of G1 is unchanged. 
(B) generation of G1 alone is increased while generation of G2 and G3 is unchanged. 
(C) generation of G1, G2 and G3 is increased equally
(D) generally of G1, G2 and G3 is increased in the ratio 0.5 : 0.25 : 0.25.

Ans: Option (B) is correct. Given power system with these identical generators G1 has Speed governor G2 and G3 has dr0op of 5% When load increased, in steady state generation of G1 is only increased while generation of G2 and G3 are unchanged.


Sunday, 30 September 2018

Hi welcome to our app

Hi this is 4 you electrical wel come to our app

Saturday, 29 September 2018

Daily Quiz -1 in Facebook


Daily Quiz In Facebook






Hi Aspirants the fallwoing questions are the added for the Daily Quiz. On my Facebook Page 
Here the Facebook  4youelectrical Page Link. www.facebook.com/4youelectrical  


Day1 Quiz 




Monday, 24 September 2018

Sample Test-2 Basic Electrical Engineering

Sample Test-2 Basic Electrical Engineering 


The fallowing Test For Only for Practicing Purpose only the.The Test contains the 25 questions and time is 30 Min Time . You save the question for after completing  the exam only by using Print Option in your mobile and web browser.There is No save option in exam.




Monday, 10 September 2018

RRB GROUP-D admit card and Exam Date

RRB GROUP-D  admit card and Exam Date 


RRb Group-D Dates are announced  the Exam Date Start from 17 Sep 2018.

you can download the hall ticket the 4 days before the Exam Date.

For exam Date , Exam center and Exam Shift refer the RRb website

for more details see below video.










Electrical Power System Notes


Electrical Power System Notes 

Electrical Power system is prepared for the students of B.E /B.tech Electrical Engineering Students and Diploma students.

this notes very use full for Theory Exam Purpose of  Diploma Electrical Engineering and B.tech Electrical  Engineering Students .  for More Notes  click Here



Sub Station Notes


Substation Notes For Electrical Engineers Diploma and B.tech Students

 

Hydro Power Plant Notes

Hydro Power Plants Notes 

Hydro Power Plants Notes -1

   


Hydro Power Plant Notes-2 Cont........

 

Thermal Power Plant Notes

Economics of Power Generation Notes

Thursday, 6 September 2018

Electrical Engineering Sample Test 1

Electrical Engineering Sample Test 1 Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1Electrical Engineering Sample Test 1

Beautiful Morning Sunrise Photos


Beautifu Morning 
Nature Beauty 
At Government polytechnic 
Mahabubnagar